dinsdag 9 december 2014

Ook separatisten schuiven vrijdag aan in Minsk

Het vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland komt weer op gang, maar niet vandaag zoals de Oekraïense president Petro Porosjenko afgelopen week aankondigde. En evenmin komende donderdag. ''Het wordt waarschijnlijk vrijdag'', vertelde voorzitter Leonid Sloetski van de Russische parlementscommissie voor GOS-aangelegenheden vanmiddag aan journalisten. "Laten we hopen dat Minsk 2 meer succes heeft.''

Eerder hadden ook al de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk laten weten dat zij verwachten dat het vredesoverleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk op vrijdag 12 december wordt hervat. Het is de bedoeling dat de Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma en de Russische ambassadeur Michail Zoerabov, maar ook vertegenwoordigers van de sepratisten en de speciale vertegenwoordigster van de OVSE, Heidi Tagliavini.

Het is voor het eerst dat ook vertegenwoordigers van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk plaats nemen aan de vergadertafel. Vrijdag 5 september was het laatste vredesoverleg in Minsk. Dat leverde een staakt-het-vuren op dat door geen van de partijen werd nageleefd. In de afgelopen drie maanden kwamen honderden burgers en militairen om door het oorlogsgeweld.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: