dinsdag 18 november 2014

Steinmeier: 'EU en Euraziatische Unie moeten praten'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier stelt voor dat de Europese Unie en de Euraziatische Economische Unie (EEU) gaan overleggen over het vrijhandelsverdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten ''om de bezwaren en misschien ook wel het onbegrip aan Russische zijde weg te nemen''. Steinmeier zei dit vanavond tijdens een persconferentie na afloop van een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov in Moskou.

Volgens Steinmeier is bij de Europese Unie ook wel sprake van ''een sceptische houding'' ten aanzien van de Euraziatische Unie rond de Russische Federatie. ''Daarom is het wellicht goed om tot een dialoog te komen'', aldus de Duitse minister. Rusland had Oekraïne bij de Euraziatische Unie willen hebben, volgens critici is de EEU een middel om tot een Sovjet-Unie nieuwe stijl te komen. Het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met de EU wordt gezien als een directe bedreiging van de eigen handelsbelangen.

Eerder was Steinmeier in Kiev, waar hij sprak met onder meer president Petro Porosjenko. Die deed hij het voorstel om weer met Rusland te gaan onderhandelen over een oplossing voor de crisis in Oost-Oekraïne, ditmaal volgens de 'Weimar-constructie'. Dat zou inhouden dat ook Duitsland, Polen en Frankrijk plaats nemen aan de onderhandelingstafel. Uitgangspunt moet volgens Steinmeier het op 5 september in Minsk gesloten vredesakkoord zijn, omdat dit de meeste kans van slagen heeft.

Steinmeier is vanavond onverwacht uitgenodigd voor een gesprek door de Russische president Vladimir Poetin. Het is nog niet bekend waarover de twee hebben gesproken.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: