donderdag 27 november 2014

Opstelten bij vertrek resten slachtoffers MH17

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is vrijdag in de Oost-Oekraïense stad Charkiv aanwezig bij het vertrek van een Nederlands transportvliegtuig met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Het militaire toestel zal zes kisten overvliegen naar vliegbasis Eindhoven. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld.

Opstelten spreekt in Charkiv ook met leden van de Nederlandse repatriëringsmissie, die verantwoordelijk is voor de berging van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers.

Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht komt morgenmiddag omstreeks 16.00 uur aan in Eindhoven. Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zijn daar bij aanwezig. De stoffelijke resten van de slachtoffers worden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum voor identificatie. Het wordt de zevende keer dat lichamen van slachtoffers naar Nederland worden teruggebracht.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) probeert de oorzaak te achterhalen. De raad rondde eerder deze week de bergingsmissie van de wrakstukken af. De OVV hoopt door reconstructie van een deel van het toestel meer te weten te komen over de toedracht van de ramp.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: