vrijdag 14 november 2014

Hennis vindt Rusland 'steeds agressiever'

Minister Jeanine Hennis vindt dat Rusland zich steeds "assertiever en agressiever" gedraagt. Dat zei ze naar aanleiding van een incident van gisteren. Toen onderschepten Nederlandse F-16's boven de Baltische staten een Russisch transportvliegtuig. Het toestel was het luchtruim van Estland en Litouwen binnengevlogen zonder vluchtplan bekend te maken.

Voor de ministerraad noemde ze de ontwikkelingen zorgelijk. Volgens haar begint dit zo langzamerhand te irriteren. Nederland heeft sinds begin september vijf F-16's gestationeerd in Polen. Het was de eerste keer dat de vliegtuigen in actie kwamen.

Volgens Hennis is president Vladimir Poetin bezig Rusland te laten zien als economische, politieke maar ook militaire grootmacht. Ze verwees naar het "destabiliserende optreden in Oost-Oekraine". Volgens de minister zijn de Russen steeds vaker aanwezig in de wateren en in de lucht in Noordwest-Europa. "Het is wel vervelend en het hoeft ook niet; ze hebben er niks te zoeken."

De minister denkt niet dat Nederland "territoriaal wordt bedreigd". Ze wil alert blijven en de Russen hierop blijven aanspreken.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: