woensdag 12 november 2014

Leger bereidt zich voor op aanval van rebellen

Het Oekraïense leger bereidt zich voor op een nieuw militair offensief van de pro-Russische separatisten in het oosten. Dat heeft minister Stepan Poltorak van Defensie vandaag gezegd tijdens het wekelijkse kabinetsberaad. Het leger zou zich aan het herpositioneren zijn om adequaat te reageren op eventuele acties van de kant van de rebellen. Poltorak omschreef volgens het Franse persbureau AFP als ''gecompliceerd maar stabiel''. Het leger zou versterkingen hebben laten aanrukken.

Volgens secretaris-generaal Lamberto Zannier van de OVSE duiden de troepenbewegingen bij de rebellen en de Russische aanvoer van nieuw militair materieel er op dat een aanval op de stad Marioepol wordt voorbereid. Zannier sprak vandaag in Wenen met leden van de Europese Parlement over de situatie en noemde daarbij dat Marioepol momenteel het zwaarst onder vuur ligt en dat dit weleens de voorbereidende beschietingen kunnen zijn voor een grote aanval op de strategisch gelegen stad.

Rusland wil Marioepol graag in handen hebben omdat via deze stad een directe route over land naar de Krim wordt verkregen. Dat is van groot belang omdat de Krim vanuit Rusland alleen over zee en door de lucht bereikt kan worden. In de wintermaanden is de veerdienst over de Straat van Kertsj echter uit de vaart vanwege ijsgang.

De hoogste baas van de OVSE sprak ook over de informatieoorlog die al maandenlang woedt. Televisiezenders worden uit de lucht gehaald en journalisten wordt het werken moeilijk gemaakt. De OVSE heeft ook grote moeite om aan goede, betrouwbare informatie te komen. Op aandringen van de autoriteiten is het kantoor van de verdragsorganisatie op de Krim inmiddels gesloten.

Bronnen: Deutsche Welle, Interfax, AFP

Geen opmerkingen: