maandag 17 november 2014

Europese Unie stuurt adviesmissie naar Oekraïne

De Europese Unie stuurt op 1 december een missie naar Oekraïne om het land te adviseren op het gebied van politie en justitie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat vanmorgen in Brussel besloten. De missie EUAM Oekraïne bestaat uit onbewapende deskundigen. Het is de bedoeling dat de adviezen leiden tot hervormingen die het rechtsgevoel van de burgers verbeteren.

De adviseurs zullen erop toezien dat de ingrepen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. De missie gaat vooralsnog twee jaar duren. Voor het eerste jaar is een budget van 13,1 miljoen euro beschikbaar.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat de internationale druk op Rusland onverminderd moet worden gehandhaafd. Nederland is in ieder geval niet voor een vermindering van de huidige sancties. ''De druk moet echt blijven, maar we moeten ook praten, hoe moeilijk dat ook is'', stelde de minister. Koenders noemt de situatie in de regio onverminderd zorgelijk. Hij wees ook op de ''escalatie van het woordgebruik'' tussen Rusland en landen in het westen en elders die zich zorgen maken.
Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat het Westen zich eensgezind en vastberaden opstelt tegenover Poetin. Dat zegt Merkel maandag in een toespraak in Australië. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken sprak maandag over mogelijke uitbreiding van een Europese zwarte lijst met Oekraïense separatisten.

Merkel staat bekend als iemand die zich terughoudend opstelt ten aanzien van Rusland. Maar volgens sommige Duitse media geeft de bondskanselier die houding op.  Merkel waarschuwde in Sydney voor "een laaiende bosbrand die zich over de wereld kan verspreiden". De wereld moet daarom goed kijken wat er in Oekraïne gebeurt, waarschuwde Merkel in een rede in het Lowy Instituut voor Internationale Politiek.

"In Europa zijn er nog steeds krachten (..) die het recht van de sterkste omarmen en de kracht van het recht minachten. Dat is gebeurd toen de Krim in strijd met het recht door Rusland werd geannexeerd."

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: