zondag 16 november 2014

Poetin verlaat G20-top dag eerder na veel kritiek

Gesprekken over de crisis in Oekraïne bij de G20-top in Brisbane lijken niets te hebben opgeleverd. President Vladimir Poetin zei op zijn afsluitende persconferentie dat Rusland en het Westen niet nader tot elkaar zijn gekomen. De Russische president heeft de top inmiddels verlaten en is onderweg naar Moskou. Bij de persconferentie, vlak voor zijn vertrek, zei hij nog dat het conflict in Oekraïne slecht is voor alle partijen.

Dat heeft Poetin naar eigen zeggen ook duidelijk gemaakt aan bondskanselier Angela Merkel, president Francois Hollande en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, met wie Poetin in Brisbane uitvoerig heeft gesproken. Het gesprek duurde vier uur. Na afloop wilde geen van de deelnemers er iets over kwijt.

Oekraïne was één van de centrale thema's bij de G20-top, die vandaag eindigt. President Barack Obama en Europese leiders komen nog bij elkaar om naar oplossingen voor het conflict te zoeken. Poetin is volgens Russische media zeer ongelukkig over het verloop van de top. Hij kreeg er van alle kanten kritiek op de Russische opstelling.

Vannacht hebben de VS, Australië en Japan ook over Oekraïne gesproken. President Obama en de premiers Tony Abbott en Shinzo Abe veroordeelden opnieuw de Russische annexatie van de Krim en "Russische acties om Oost-Oekraïne te destabiliseren".

Ook benadrukten ze hun vastberadenheid om de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 voor de rechter te brengen. In Brisbane staan vandaag alleen economische onderwerpen op de agenda. In de vroege ochtend (Nederlandse tijd) geven gastheer Abbott en Obama afsluitende persconferenties.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: