vrijdag 21 november 2014

Oekraïense kerken aangespoord tot hereniging

Christelijke politici en religieuze leiders uit Oekraïne hebben op initiatief van de provinciebestuur van Rivne een memorandum ondertekend met het oog op de oprichting van één lokale orthodoxe kerk voor alle Oosterse christenen uit het land. Opmerkelijk is dat het memorandum van Rivne ook door een vertegenwoordiger van de Grieks-katholieke kerk en twee bisschoppen van het patriarchaat van Moskou werd ondertekend.

Volgens het persagentschap Asianews herriepen de beide Russisch-orthodoxe kerkleiders, na protest en druk uit eigen rang, al snel hun handtekening onder het akkoord. Daarbij speelde echter ook de vrees mee dat kerkgebouwen van het patriarchaat van Moskou op basis van het akkoord overgedragen zouden worden aan het Oekrains-orthodoxe patriarchaat van Kiev, van metropoliet Filaret.

Maar ook voor de Grieks-katholieke kerk van Oekraïne is de ondertekening niet vanzelfsprekend. Een orthodoxe vertegenwoordiger zei dat deze stap impliceert dat de Grieks-katholieken zouden breken met Rome.

De overeenkomst toont niet alleen de complexiteit van de kerkelijke realiteit in Oekraïne. Het akkoord heeft immers ook vooral een uitgesproken politieke dimensie, omdat het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou (dat de Russische militaire interventie in Oekraïne steunde) van oordeel is dat dat de Oekraïense orthodoxe parochies integraal deel uitmaken van het patriarchaat van Moskou.

Vladimir Legoida, de woordvoerder van het patriarchaat van Moskou, benadrukt dan ook dat er geen twijfel over bestaat dat de Russisch-orthodoxe kerkleiders die de overeenkomst tekenden onder politieke druk werden gezet. Dat ook een afgevaardigde van de Grieks-katholieke kerk tekende bewijst volgens hem de absurditeit van de overeenkomst.

Bron: Kerknet.be

Geen opmerkingen: