dinsdag 18 november 2014

NAVO hekelt versterking van Russische troepen

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft op een beraad met de Europese ministers van Defensie de ''zeer ernstige'' toename van Russische troepen in het oosten van Oekraïne en aan de Russische kant van de grens aan de kaak gesteld. De Navo-baas eist dat Moskou de soldaten onmiddellijk terugtrekt. Rusland ontkent evenwel elke aantijging en verwerpt de uitnodiging om met de Oekraïense regering in gesprek te gaan

"Rusland heeft de keuze: deelnemen aan een onderhandelde vredesoplossing of voortdoen op de weg die naar het isolement zal leiden." Dat de stelde secretaris-generaal van de Navo bij zijn aankomst op een vergadering met de ministers van Defensie van de Europese Unie in Brussel. Stoltenberg gewaagde onder meer van troepenbewegingen, tanks, artillerie en moderne luchtafweersystemen.

De Noor wees erop dat de Russische manoeuvres in strijd zijn met de akkoorden van Minsk, waar de Oekraïnese regering en de pro-Russische separatisten uit het oosten van het land begin september een akkoord bereikten over een staakt-het-vuren en de lancering van vredesonderhandelingen. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zijn die akkoorden dode letter gebleven. "Rusland heeft niet één voorwaarde gerespecteerd", zei hij vandaag in Kiev na afloop van een onderhoud met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier hamerde op het blijvende belang van de akkoorden van Minsk. De Duitser reist na zijn doortocht in Kiev door naar Moskou, waar hij dinsdagavond zijn ambtgenoot Sergej Lavrov zal spreken. De Oekraïense autoriteiten drongen dinsdag ook nog aan op overleg op ‘neutraal terrein’ met Rusland. "Alles hangt van Poetin af. Als hij genoeg wil toont om de oorlog te stoppen, zijn wij bereid tot onderhandelingen."

Moskou ontkent de westerse aantijgingen dat het troepen en wapens naar het oosten van Oekraïne heeft gestuurd om de separatisten te ondersteunen. In één adem werd de uitnodiging van Kiev ook meteen verworpen. Rusland benadrukte dat de Oekraïense autoriteiten eerst een dialoog met de door rebellen gecontroleerde regio's van Oost-Oekraïne opgestart moest worden.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: