zondag 16 november 2014

Eerste wrakstukken van vlucht MH17 geborgen

Op de rampplek in Oost-Oekraïne zijn vandaag de eerste wrakstukken van vlucht MH17 geborgen. Tijdens de bergingswerkzaamheden zijn opnieuw ook stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn de bergingswerkzaamheden goed verlopen. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Op een later moment zullen de geborgen wrakstukken per trein naar Charkiv worden vervoerd.

Wanneer de omstandigheden dat toelaten, zal de berging morgen worden voortgezet. Naar verwachting neemt de berging van wrakstukken meerdere dagen in beslag. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft opdracht gegeven voor de berging van de wrakstukken ten behoeve van het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash van vlucht MH17. De Onderzoeksraad wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

De stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen die tijdens de bergingswerkzaamheden werden gevonden, zijn door leden van de Nederlandse repatriëringsmissie geborgen. Ook heeft de burgemeester van Hrabove vandaag nog een aantal persoonlijke bezittingen aan de repatriëringsmissie overdragen. Het betreft persoonlijke eigendommen, waaronder twee paspoorten, bankpasjes en creditcards, die onlangs door omwonenden zijn ingeleverd.

De stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen worden voor een eerste forensische check naar Charkiv overgebracht. De stoffelijke resten zullen op een nog nader te bepalen moment naar Nederland terugkeren.

Het kabinet is tevreden dat op basis van de afspraken die onder leiding van de OVSE zijn gemaakt vandaag kon worden begonnen met de berging van de wrakstukken van MH17. De veiligheidssituatie is en blijft fragiel. Ook vandaag sloeg een mortier in op circa 1500 meter afstand van de crashsite. Zoals aangegeven wordt elke dag gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn.

Bron: Rijksoverheid.nl

Geen opmerkingen: