woensdag 19 november 2014

Lavrov waarschuwt voor offensief leger Oekraïne

Het besluit van Oekraïne om de geldkraan dicht te draaien voor gebieden in het oosten van het land zou een voorbode kunnen zijn voor een militair offensief van het Oekraïense leger. Daar heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag voor gewaarschuwd. Eerder deze maand maakte de Oekraïense regering al bekend dat ze de betaling van overheidsgelden stopzet aan gebieden die in handen van de rebellen zijn. Het gaat met name om de regio's rond de steden Donetsk en Loehansk.

Het gaat om een bedrag van rond de 2 miljard euro. De nu al noodlijdende economie in de regio kan daardoor verder achteruit gaan.Lavrov zei te vermoeden dat het Oekraïense leger met het stopzetten van de betalingen "de weg bereidt voor een nieuwe invasie om zo het probleem met geweld op te lossen".

 In de gebieden die in handen van de rebellen zijn werden de afgelopen weken tientallen gepantserde voertuigen, artilleriestukken en zware wapens verplaatst. Volgens de Oekraiense regering is de afgelopen twee weken ook een stroom van militair materieel vanuit Rusland op gang gekomen. Die opvatting wordt gesteund door zowel de OVSE als de NAVO.

Ook dat doet de vrees toenemen dat nieuwe vijandelijkheden op handen zijn. Ondanks een staakt-het-vuren dat sinds september van kracht is, komen er nog dagelijks mensen om het leven bij artilleriebeschietingen.
Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: