woensdag 19 november 2014

Rusland wil garantie dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt

Rusland wil ''honderd procent de garantie'' dat Oekraïne nooit deel uit gaat maken van de NAVO. Dat heeft Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov vandaag gezegd in een interview met de BBC. ''We willen horen dat de NAVO niet verder oprukt naar de Russische grens, dat de NAVO niet langer de balans verstoort. Helaas horen we dat niet en dat maakt ons nerveus'', aldus Peskov. ''We blijven daarom doorgaan met reageren zo lang als wij denken dat onze nationale veiligheid in het geding is."

De NAVO reageerde verbaasd op de woorden van Peskov. ''Onrealistisch en in strijd met de verdragen die Rusland zelf heeft ondertekend'', aldus woordvoerder Oana Lungescu tegenover het persbureau Interfax. ''Oekraine besloot in 2010 een neutrale positie in te nemen. Daar is tot op heden geen verandering in gekomen.''

De vertegenwoordiger van de NAVO in Moskou was al even verrast. Robert Pszczel: "Iedereen weet toch dat Oekraïne geen kandidaat is voor het lidmaatschap van de NAVO. Daar komt bij dat de lidstaten beslissen over het toelaten van een nieuw lid. En aangezien Rusland zelf geen deel uitmaakt van de NAVO kan dit land niet meebeslissen over een eventueel lidmaatschap van Oekraïne."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: