zondag 23 november 2014

Berging wrakstukken MH17 vrijwel afgerond

De berging van de grote stukken van de verongelukte MH17 door het Nederlandse bergingsteam in Oost-Oekraïne ging boven verwachting snel. Bij elkaar heeft het team de afgelopen week ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken in veiligheid gebracht. ''De missie is uitstekend gegaan. Alles was optimaal", aldus de teamleider van de bergingsmissie in Donetsk.

Hij lijkt er zelf ook een beetje van te staan kijken dat alles zo snel is gegaan. Van tevoren had het team immers rekening gehouden met alles waardoor de missie in gevaar kon worden gebracht: het weer, de lokale ondersteuning en bovenal de veiligheid.

Door de oorlog in Oost-Oekraïne was het elke dag afwachten of de bergers naar de rampplek zouden kunnen. ''Iedere dag konden we te maken krijgen met beschietingen of met andere incidenten. Als er bijvoorbeeld in de stad iets was gebeurd, hadden de lokale hulpdiensten ons niet kunnen helpen en hadden we niet naar de crash site gekund", vertelt de missieleider.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maakte vandaag bekend dat de repatriëringsmissie ten einde is gekomen. Sinds vorige week verzamelden bergers elke dag wrakstukken, stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen. De OVV had een 'verlanglijstje' van vliegtuigstukken die ze het liefst wilden bergen voor een zo goed en volledig mogelijk onderzoek. De spullen zijn vanochtend vanuit Torez naar Charkiv gebracht. Omstreeks 20.30 uur Nederlandse tijd kwam het transport daar aan/ Het Nederlandse bergingsteam was vanmiddag in de plaats Izjoem.

Het is de bedoeling dat de wrakstukken, menselijk resten en bezittingen naar Nederland worden gevlogen. Morgen komen specialisten van Defensie aan in Charkiv om te overleggen hoe en wanneer dat kan worden gedaan. Toch is nog niet alles opgehaald. In een aantal gebieden zoals op de 'burn site' is de oorlog nog vol aan de gang en kon het team niet komen. Die stukken zijn afgezet met borden in de hoop dat mensen dat respecteren en niet zullen rondstruinen.

Behalve vliegtuigdelen liggen op die plekken nog stoffelijke resten. ''Maar hoeveel en wat is onduidelijk. We hebben nu 99 procent van wat de OVV graag wilde hebben, maar hebben een deel niet kunnen bereiken", zei de teamleider. ''Voor de achtergebleven lichamelijke resten en de wrakstukken moeten we nog terug, maar wanneer is nog onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat dat pas na de winter wordt.''

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: