maandag 17 november 2014

'Afschaffen visum leidt tot 3 miljoen emigranten'

Het afschaffen van de visumplicht voor de Europese Unie kan er volgens migratiedeskundige Andrew Gaydutsky toe leiden dat 3 miljoen Oekraïners hun land verlaten, op zoek naar een beter bestaan. Hij schrift dit in een artikel in Mirror Weekly, aldus de nieuwssite ZN.UA. Gaydutsky baseert zich op wat er gebeurde in een aantal landen in Midden- en Oost-Europa die ook een grote uitstroom zagen toen de visumplicht voor de EU werd opgeheven.

''Ook al hebben we het hier alleen nog maar over de afschaffing van het visum en niet over het vrijgeven van de arbeidsmarkt, toch is het verschil in beloning in eigen land met de EU zo groot dat velen het er maar op wagen en wegtrekken'', aldus Gaydutsky.

Volgens de Poolse denktank OSW neemt de emigratie van Oekraïners tot het jaar 2028 alleen maar toe. In de jaren 2015-2017 heeft dat te maken met het afschaffen van de visumplicht en in de jaren 2025-2028 doordat Oekraïne deel gaat uitmaken van de Europese Unie. Polen heeft al veel Oekraïense werkkrachten: in de komende 2 tot 3 jaar gaan meer dan 1 miljoen Oekraïners aan het werk in het buurland.

Gaydutksy ziet de emigratie vanuit Oekraïne als een onomkeerbaar proces. ''Het biedt de Oekraïners een kans op een beter leven, voor zichzelf en hun familieleden. Ze kunnen sparen, doen werkervaring op en leggen goede contacten. Voor Oekraïne is het niet zo'n probleem dat deze mensen vertrekken, eerder dat ze daarna niet meer terug willen.''

Bron: ZN.UA

Geen opmerkingen: