vrijdag 14 november 2014

Jatsenjoek: 'Beter leger is onze topprioriteit'

Het opbouwen van een leger dat de Russische militaire druk kan weerstaan is topprioriteit voor de Oekraïense regering, meent premier Arseni Jatsenjoek. Hij zei dit vanmiddag tijdens een persconferentie die live op de televisie werd uitgezonden. De dreiging van een Russische aanval is de afgelopen dagen steeds groter geworden. Als gevolg van hevige gevechten met de pro-Russische separatisten kwamen in het afgelopen etmaal een militair en een vijfjarig kind om het leven.

Het zal een groot probleem worden om het geld te vinden voor de modernisering van het Oekraïense leger dat jarenlang verwaarloosd is. Jatsenjoek zei niet voor 2016 enig herstel van de economie te verwachten. Hij stelde voor dat de huidige minister van Financiën Vitali Lisovenko op zijn post blijft in het nieuwe kabinet waarover nog altijd wordt onderhandeld.

Jatsenjoek is zelf al zeker van zijn herbenoeming, want die wordt gesteund door het Blok-Porosjenko, de grootste partij in het parlement sinds de verkiezingen van afgelopen maand. De premier steunt op zijn beurt de benoeming van kandidaten die het Blok-Porosjenko voordraagt voor de ministersposten op Defensie en Buitenlandse Zaken. Hij noemde Oleksandr Toertsjinov als de beste kandidaat voor het voorzitterschap van het nieuwe parlement dat vermoedelijk op 1 december voor het eerst bijeen komt. Toertsjinov bekleedt die functie nu ook al.

Verrassend was het voorstel van de premier om ''een Europese leider'' te benoemen tot vice-premier voor Europese integratie in het nieuwe kabinet. Jatsenjoek gaf niet aan wie hij daarvoor in gedachten heeft.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: