dinsdag 18 november 2014

SBU: aanslag op Nederlands team MH17 verijdeld

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU zegt een aanslag te hebben verijdeld in de stad Charkiv op het Nederlandse team dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17. ''Bij het verhoren van een verdachte van een ander misdrijf kregen we informatie los dat een eenheid van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB die terroristen traint in een kamp bij de stad Tambov opdracht had gegeven om een aanslag te plegen op de Nederlandse regeringsdelegatie bij een bezoek aan de tankfabriek Malisjev'', aldus directeur Valentin Nalivaitsjenko van de SBU.

De uit twaalf personen bestaande groep was al van explosieven voorzien. De man die informatie gaf over de aanslag op de Nederlanders was opgepakt als verdachte van een bomaanslag op een bar in de stad Charkiv eerder deze maand.

De Nederlandse regeringsdelegatie, met onder anderen minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, bracht anderhalve week geleden een bezoek aan de Malisjev-fabriek, waar de stoffelijke resten van passagiers van vlucht MH17 bewaard voor transport naar Nederland. Koenders woonde daar een ceremonie bij toen vijf kisten met stoffelijke overschotten naar Nederland werden overgebracht. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was van vrijdagavond 7 november tot en met zaterdagochtend 8 november in Charkiv.

NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp benadrukt dat het verhaal niet te controleren is. "Oekraïne is verwikkeld in een informatie-oorlog met Rusland. Ze beschuldigen elkaar voortdurend." Hij stelt dat er nog geen concrete bewijzen zijn, behalve een video met daarop een schuur met wapens en een verklaring van een onbekende vrouw. Het verhaal over de aanslag is volgens hem ook geen voorpaginanieuws in Oekraïne. Rusland heeft nog geen officiële reactie gegeven.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht niet bevestigd. Minister Koenders zegt dat hij niets weet van een aanslag en dat hij het gaat uitzoeken.

Bronnen: Interfax, NOS

Geen opmerkingen: