dinsdag 10 juni 2014

Nog geen overeenkomst over gasprijs

Acht uur lang onderhandelen tussen Oekraïne, Rusland en de Europese Commissie over gasleveranties heeft gisteravond geen akkoord opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gemeld. De gesprekken zullen vandaag of morgen worden voortgezet.

Rusland en Oekraïne steggelen over de gaslevering sinds in Kiev een pro-westerse regering zit. Het Russische staatsbedrijf Gazprom schrapte de korting die Oekraïne kreeg, waarna de gasrekening daar sterk opliep. Ook dreigden de Russen de gaskraan dicht te draaien omdat de Oekraïners een miljardenschuld nog niet hebben betaald en er na vandaag vooruit moet worden betaald voor verdere levering.

De Oekraïense minister van Energie Yoeri Prodan heeft gezegd dat de gesprekken zijn vastgelopen vanwege een nieuw Russisch voorstel. Dat voorstel zou lagere prijzen koppelen aan exportheffingen. ''Helaas zijn de Russen van mening veranderd ten aanzien van het prijsmechanisme'', zei Prodan. Zijn Russische ambtgenoot Alexander Novak zei dat hij ''een erg constructief plan'' had voorgelegd dat ''alle belanghebbende partijen zouden kunnen en moeten accepteren''.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: