woensdag 11 juni 2014

Oekraïne wijst Russische aardgaskorting af

Een door Rusland aangeboden verlaging van 100 dollar op de aardgasprijs is door de Oekraïense regering van de hand gewezen. Premier Arseni Jatsenjoek wil geen korting, maar een contract tussen Gazprom en Naftogaz waarin een reele marktprijs is vastgelegd. "We hebben eerder kortingen gehad die naar believen teruggedraaid konden worden. Daar trappen we niet opnieuw in'', zei de premier bij de opening van het wekelijkse kabinetsberaad.

De gasprijs zou voor Oekraine door de korting uit komen op 385 dollar. Oekraïne vindt 286 dollar een eerlijke prijs. In april werd een door de toenmalige president Viktor Janoekovitsj in december verkregen korting teruggedraaid omdat de Russische regering de machtsomwenteling van februari niet erkende.

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat Oekraïne het nieuwe aanbod moet accepteren, omdat het gelijk staat met het aanbod dat hij destijds met Janoekovitsj bereikte. "De korting is goedgekeurd door onze regering, de Oekraïense regering kan er daarom op vertrouwen.'' Poetin wuifde de vrees weg dat de korting toch weer als stok achter de deur wordt gebruikt. ''Wij komen onze overeenkomsten altijd na.''

Tegelijkertijd waarschuwde de Russische president dat een Oekraïense afwijzing ''tot een andere verstandhouding'' gaat leiden, aldus het persbureau RIA Novosti. ''Aan ons zal het niet liggen. Maar gebeurt het, dan leven we in twee verschillende werelden.''

Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft het moment waarop alleen nog bij vooruitbetaling aardgas wordt geleverd aan het Oekraïense Naftogaz opgeschort tot 16 juni. Het is al de derde keer dat dit gebeurt. Gazprom wil nog 2,2 miljard dollar van Naftogaz voor eerdere leveringen. Naftogaz wil alleen betalen als de gasprijs naar 286 dollar gaat. De onderhandelingen in Brussel duren voort.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: