woensdag 18 juni 2014

'Eerst decentralisatie, daarna een nieuw parlement'

Het prominente parlementslid Andrei Sentsjenko van de Moederlandpartij vindt dat eerst werk gemaakt moet worden van de decentralisatie van de macht en een aantal noodzakelijke wijzigingen van de grondwet voordat er vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden. Zijn er eerst verkiezingen, dan speelt dat de Partij van de Regio's alleen maar in de kaart, aldus Sentsjenko in een door Kanal 5 uitgezonden interview.

Met de decentralisatie komt de regering de bevolking in het oosten van het land tegemoet, want die vindt dat er nu teveel vanuit de hoofdstad wordt bepaald wat er in de provincies gebeurt. Er is ook veel wantrouwen ten opzichte van 'Kiev' in het oosten. Dat geeft de voormalige regeringspartij alleen maar nieuwe kansen om aan de macht te komen, aldus Sentsjenko.

President Petro Porosjenko beloofde bij zijn aantreden niet alleen vervroegde parlementsverkiezingen, maar ook decentralisatie. Vanmorgen liet hij weten dat het parlement daartoe de eerste stap moet zetten. De reactie volgde meteen, want inmiddels zijn meerdere voorstellen door parlementsleden ingediend om tot ontbinding van het huidige parlement over te gaan.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, ZIK

Geen opmerkingen: