zaterdag 28 juni 2014

Drie militairen gedood ondanks wapenstilstand

Ondanks een staakt-het-vuren zijn vandaag in het oosten van Oekraïne opnieuw gevechten uitgebroken tussen separatisten en het Oekraïense leger. Daarbij zijn zeker drie Oekraïense militairen gedood. Bij een grenspost in de stad Slovjansk zijn naast de overledenen ook vier mensen gewond geraakt, melden Russische en Oekraïense media.

De grenspost werd met explosieven bestookt. Zo'n dertig Oekraïners vluchtten naar Rusland. Volgens de Russische zender LifeNews kwamen er ook mortiergranaten neer op Russisch grondgebied. Die zorgden voor schade aan gebouwen in twee dorpen.

Gisteren verlengde de Oekraïense regering een staakt-het-vuren van een week met drie dagen tot maandagavond. De strijdende partijen in het oosten van het land beschuldigen elkaar van het schenden van de wapenstilstand.

Separatistenleider Miroslav Rudenko zei eerder op de dag dat het Oekraïense leger het bestand gebruikt om militairen in stelling te brengen voor een aanval. "In Kramatorsk gaan de militaire activiteiten door", aldus Rudenko  tegen het Russische persbureau Interfax.

Het leger beschuldigt de pro-Russische separatisten ervan te hebben geschoten op militairen bij de luchthaven van Kramatorsk. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

De Europese Unie heeft Rusland en de separatisten gewaarschuwd dat nieuwe strafmaatregelen dreigen als voor maandagochtend geen maatregelen zijn genomen om de situatie in Oost-Oekraïne te verbeteren.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: