zondag 22 juni 2014

Rasmussen: 'Rusland financiert milieugroepen'

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO beschuldigt Rusland er van dat die de tegenstanders van de winning van schaliegas financieel steunt. Hij vindt dat de Europese Unie de energiemarkt dusdanig moet hervormen ''dat het niet meer mogelijk is dat een enkele energieleverancier een heel land kan afpersen''. Rasmussen duidde daarmee op de Russische energiegigant Gazprom.

De hoogste baas van de NAVO liet op een bijeenkomst van de Britse denktank Chatham House weten dat hij van enkele lidstaten heeft vernomen dat zij over bewijzen beschikken dat Rusland de milieuorganisaties die tegen schaliegas zijn actief heeft benaderd. ''Met slechts één doel: dat Europa afhankelijk blijft van het Russische aardgas. Dat is mijn interpretatie. Maar wel één die een nieuw aspect bloot legt van de weerstand tegen schaliegas.''

Andere vertegenwoordigers van de NAVO hebben intussen laten weten dat het hier Rasmussen's persoonlijke mening betreft en niet die van de Noordatlantische verdragsorganisatie. Tegelijkertijd werd wel een geluidsopname van de toespraak van Rasmussen geplaatst op de website van de NAVO.

Rasmussen zei in Londen ook het nodige over de crisis in Oekraïne en de Russische bemoeienis daarbij. Hij noemde de Russische ''agressie'' tegen het buurland onderdeel van ''een keerpunt in de geschiedenis'' van na de Koude Oorlog. De secretaris-generaal riep de EU-lidstaten op het voorbeeld te volgen van Polen, Roemenië en de Baltische staten om de uitgaven voor defensie op de eerder afgesproken 2 procent van het bruto nationaal inkomen te brengen.

Bij het beantwoorden van vragen zei Rasmussen verder dat er sprake is van een nieuwe opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens dat er op duidt dat Rusland ''de optie open houdt om verder met Oekraïne te bemoeien''. Een invasie leidt volgens hem tot ''meer en ingrijpender sancties''. Een reactie van de NAVO zal uitblijven, aldus Rasmussen. ''Wij richten ons op het verdedigen van onze lidstaten.''

Milieuorganisaties hebben inmiddels gereageerd op de woorden van Rasmussen dat zij zich laten betalen door Rusland om de winning van schaliegas tegen te houden. ''Het idee dat wij marionetten zijn van Poetin is zo belachelijk, dat wij ons afvragen wat ze eigenlijk roken in het hoofdkwartier van de NAVO'', aldus een woordvoerder van Greenpeace.
Bron: EUobserver

Geen opmerkingen: