dinsdag 10 juni 2014

Lavrov: 'Rusland wil niet straffen voor EU-verdrag'

Rusland komt niet met strafmaatregelen als de Oekraïense regering besluit het associatieverdrag met de Europese Unie te sluiten, zoals president Petro Porosjenko vast van plan is. ''Wij hebben niet die neiging om sancties op te leggen, zoals sommige andere regeringen. Het is de bedoeling dat we terugkeren naar de situatie van voor de crisis'', aldus minister Sergei Lavrov van buitenlandse zaken.
 
Wel krijgt Oekraïne volgens hem te maken met het schrappen van een aantal handelsvoordelen, al is dat niet bij wijze van straf maar omdat die juist in het nadeel zijn van de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) die samen een vrijhandelsverdrag hebben gesloten.

Lavrov vindt dat de Oekraïense bevolking zich over het associatieverdrag met de EU dient uit te spreken en dat Rusland daar geen invloed op dient uit te oefenen. ''Besluit de bevolking dat het associatieverdrag en het daaraan verbonden vrijhandelsverdrag getekend moeten worden, dan houdt dat een andere verhouding in tot het vrijhandelsverdrag met de GOS-landen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: