donderdag 26 juni 2014

Duiker vindt honderden lijken in meer bij Slovjansk

In een meer bij de stad Slovjansk zijn honderden lichamen van dode rebellen aangetroffen, aldus een woordvoerder van het Oekraïense leger. Majoor-generaal Oleksandr Rozmaznin zei op de tv-zender TSN dat een duiker de lichamen heeft ontdekt. Verontwaardigd: "Zo komen ze dus van hun dode kameraden op. Het gaat om een massagraf."

Eerder maakten de media in de provincie Donetsk al melding van overvolle lijkenhuizen, pas gedolven graven in de bossen en transporten van dode rebellen terug naar Rusland. De stad Slovjansk is sinds half maart in handen van pro-Russische rebellen. Het Oekraïense leger heeft diverse malen geprobeerd de stad in handen te krijgen, maar dat is moeilijk omdat de rebellen zich verschansen tussen de bevolking.

Nadat vanmorgen eerst werd gemeld dat het het afgelopen etmaal rustig was in het oosten van het land, blijkt dat er toch weer flink gevochten is. Zo werd een aanval met mortieren uitgevoerd op een controlepost en stellingen van het Oekraïense leger nabij het vliegveld van de stad Kramatorsk. Bij de aanval werd een rebel gedood, aan de kant van het leger waren geen slachtoffers.

Sinds president Petro Porosjenko afgelopen vrijdagavond een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde, zijn achttien militairen gedood en raakten er 27 gewond. Dat zei Porosjenko vandaag tijdens een vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg. Hij wees er op dat ook een tien maanden oude baby gisteren werd gedood door een granaat die was afgevuurd door rebellen en die op een kinderspeelplaats terecht kwam.

Volgens Porosjenko worden 174 militairen gevangen gehouden door de separatisten, zijn er bijna 150 gedood en meer dan 300 raakten gewond. De leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk stemden maandagavond tijdens onderhandelingen in met een bestand, maar het blijkt dat ze de rebellen niet in de hand hebben. Die zijn namelijk gewoon doorgegaan met hun aanvallen.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: