President Petro Porosjenko heeft vanavond dan toch zijn vredesplan gepresenteerd. Dat deed hij tijdens een niet vooraf aangekondigd bezoek aan de stad Donetsk. Porosjenko gaf daar de pro-Russische milities tot volgende week de tijd om de wapens neer te leggen. Het is voor de derde keer dat hij een staakt-het-vuren van de kant van het leger aankondigt. Beide vorige keren wezen de separatisten het aanbod af en gingen ze door met aanvallen.
Het plan voorziet er ook in dat de separatisten de bezette overheidsgebouwen in de provincies Donetsk en Loehansk verlaten, terwijl de overheid zorgt draagt voor het herstel van de schade die in de afgelopen weken werd aangericht tijdens het conflict.
Porosjenko herhaalde in Donetsk het aanbod aan de separatisten dat zij vrijuit gaan als ze de wapens neerleggen, op voorwaarde dat zij zich niet schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven. In politiek opzicht beloofde de president decentralisatie van de macht, waarbij de provinciebesturen een zekere mate van autonomie krijgen. Ook komen er vervroegde verkiezingen, zowel lokaal als voor het Oekraïense parlement.
De Russische taal krijgt een beschermde status, al is dat mogelijk niet anders dan de reeds bestaande situatie. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2012 besloot het parlement namelijk om in gebieden waar tenminste 10 procent van de bevolking Russisch of een andere taal spreekt die taal een officiële status krijgt. Na de machtswisseling van afgelopen februari besloot het parlement die regeling in te trekken, maar interim-president Oleksander Toertsjinov sprak er zijn veto over uit.
Een gedemilitariseerde zone van 10 kilometer langs de grens met Rusland moet de toestroom van Russische strijders en van wapens indammen. Dit voorstel werd eerder op de dag al toegelicht door plaatsvervangend directeur Valeri Tsjali van de presidentiele organisatie. Hij noemde deze bufferzone cruciaal voor het vredesplan. "Het is onmogelijk om een staakt-het-vuren af te kondigen zonder de controle over het grensgebied. We hebben geen andere keus.''
Porosjenko besprak zijn vredsplan gisteren telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin. Die is kritisch, zo blijkt uit een mededeling vanuit het Kremlin: 'De president heeft de hoop uitgesproken dat bij het uitvoeren van dit plan speciale aandacht wordt gegeven aan de problemen die hebben geleid tot de protesten van de bevolking in de oostelijke provincies.' Het vredesplan wordt in Moskou gezien als een ultimatum dat over een week afloopt.
Alles hangt nu af van de reactie van de mensen achter de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk. ''Van onderhandelingen met ze kan alleen sprake zijn als ze het vredesplan van de president omarmen'', liet Irina Herasjtsjenko donderdag al weten. Zij heeft eerder deze week van Porosjenko de opdracht gekregen om het gesprek aan te gaan met de separatisten.
Van de kant van de separatisten wordt opnieuw negatief gereageerd. Het vredesplan wordt ''een tactische zet'' genoemd door een woordvoerder van de Volksrepubliek Donetsk.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten