dinsdag 24 juni 2014

Hritsjenko verwacht dat rebellen alleen tijd rekken

Voormalig minister van Defensie Anatoli Hritsjenko verwacht niet dat de separatistische rebellen hun wapens neerleggen. Eerder nog ziet hij het gebeuren dat ze Charkiv en Odessa gaan aanvallen. "Het vredesplan van de president is op de eerste de beste dag al in duigen gevallen. Het wordt dus tijd om het plan-B uit de kast te halen, dat volgens de president al tot in details is uitgewerkt. De terroristen winnen alleen maar tijd, zodat zij zich kunnen hergroeperen", aldus Hritsjenko in een door Radio Liberty uitgezonden interview.

Hritsjenko wees er op dat de pro-Russische separatisten maandagavond volgens onderhandelaar Leonid Koetsjma beloofden dat zij zich ook zouden houden aan het door president Petro Porosjenko ingestelde staakt-het-vuren dat tot vrijdagmorgen 10.00 uur geldt. "Maar over het neerleggen van de wapens, zoals Porosjenko voorstelde, werd niet gesproken. Dat komt er dus ook niet van.''

De oud-minister zei verbaasd te zijn dat de autoriteiten toch zijn gaan onderhandelen met de mensen waartegen sancties zijn ingesteld en die zelfs door justitie worden gezocht. ''Waarom kon Medvedsjoek aan dit gesprek meedoen? Er zijn hem sancties opgelegd en hij verdedigt altijd het Russische belang. Tsarjov, die op de opsporingslijst staat, was erbij. De leiders van de Volksrepubliek Donetsk en van de Volksrepubliek Loehansk eveneens. Dat is maar moeilijk te begrijpen'', zei Hritsjenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: