zaterdag 14 juni 2014

Onderhandelingen over gasakkoord toch hervat

Er gaan opnieuw onderhandelingen van start over de levering van Russisch gas aan Oekraïne. Dat liet een woordvoerder van Gazprom vanuit Moskou weten. De gesprekken vinden plaats in Kiev. 'We zijn bereid tot compromissen, maar laten ons niet dwingen", aldus de Gasprom-woordvoerder aan het persbureau Interfax.

EU-commissaris voor Energie Günther Öttinger neemt aan de gesprekken deel. 'Bedoeling is de onderhandelingen voort te zetten zodat een oplossing gevonden wordt die stabiele leveringen verzekert', klinkt het in een persbericht van de Europese Commissie. Ook de Oekraïense minister van Energie Joeri Prodan bevestigde dat Rusland zijn 'voorlopig akkoord' heeft gegeven om de onderhandelingen weer op te starten.

Gazprom verwacht maandagochtend een betaling van 1,95 miljard dollar (1,44 miljard euro) uit Kiev. Als er niet betaald wordt, zal het land op voorhand voor zijn gas moeten betalen, wat zou kunnen leiden tot een afsluiting.

Oekraïne is het belangrijkste transitland voor Russisch gas. Een leveringstop zou ook EU-leden kunnen treffen. De Oekraïeners weigeren vooralsnog transitgas en gas voor de eigen markt van elkaar te scheiden.

Het conflict tussen Kiev en Moskou draait niet alleen om onbetaalde rekeningen, maar ook om de prijs. Rusland vraagt 485,50 dollar per 1.000 m3 gas. In de onderhandelingen is die prijs verlaagd tot 385 dollar, maar Kiev wil nog lager gaan: 268 dollar. Daarop liepen de gesprekken afgelopen woensdag, toen ook onder Europees toezicht, vast.

Bron: De Tijd

Geen opmerkingen: