zondag 15 juni 2014

Ruslana 'gezicht' van organisatie vluchtelingenhulp

De vrijwilligersorganisaties EuroMaidan SOS, Vostok SOS en Donetsk SOS bundelen hun krachten met de Stichting voor de Ontwikkeling van Oekraïne, een liefdadigheidsinstelling die wordt gefinancierd door de miljardair Rinat Achmetov. Samen willen ze vluchtelingen uit het oosten en zuiden van het land gaan helpen die weg zijn getrokken vanwege het oorlogsgeweld.

De organisaties willen druk uitoefenen op de regering om meer te doen voor de vluchtelingen. Ze hebben de steun gekregen van oud-Songfestivalwinnares Ruslana die zich tijdens de Oranjerevolutie van 2004 niet onbetuigd liet en die afgelopen winter het anti-regeringsprotest op Maidan mee aanvoerde. Ruslana Lyzjytsjko wordt het gezicht van de nieuwe organisatie.

Zij wijst er op dat de hulp aan vluchtelingen momenteel een particuliere aangelegenheid is. Sterker nog: de overheid werkt alleen maar tegen. ''We lopen tegen een bureaucratische muur. We kunnen er niet omheen, want het overheidsapparaat is groot en log. Daarom moeten we druk uitoefenen om wat te bereiken", aldus Ruslana op een persconferentie waarin de krachtenbundeling werd toegelicht.

De zangeres meent dat wel veranderingen te bespeuren zijn. Zo is het de bedoeling dat het parlement komende week een wet aanneemt waarin is vastgelegd dat vluchtelingen zich elders in het land als inwoner kunnen laten registreren door de overheid. Ook het plan van president Petro Porosjenko voor een vluchtroute voor inwoners van door geweld getroffen gebied wordt door haar toegejuicht.

Het gaat nog om een bescheiden begin. Er wordt nu onderdak gezocht voor 300 vluchtelingen, waaronder 72 kinderen. Er zijn inmiddels vele duizenden mensen gevlucht voor het geweld.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: