De Russische regering beslist zelf over marktbeschermende maatregelen als Oekraïne eenmaal het associatieverdrag met de Europese Unie heeft gesloten. Dat heeft vice-premier Igor Sjoevalov vandaag aan verslaggevers laten weten. Rusland vormt samen met Wit-Rusland en Kazachstan de Euraziatische Unie, waarbinnen sprake is van een vrijhandelsakkoord zoals Oekraïne dat komende vrijdag ook met de EU gaat sluiten.
Binnen de Euraziatische Unie is vandaag echter afgesproken dat ieder land voor zich, en dan in het bijzonder Rusland, zelf mag uitmaken of het handelsbeperkingen mag opleggen aan landen die geen deel uitmaken van de unie.
Rusland heeft steeds aangegeven dat het associatieverdrag, maar met name het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met de EU voor dit land ernstige economische gevolgen kan hebben. Oekraïne maakt deel uit van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, een samenwerkingsverband van ex-Sovjetlanden met uitzondering van de Baltische staten. Binnen de GOS geldt ook dat de deelnemende landen elkaar geen handelsbelemmeringen opleggen. Ook kunnen ze besluiten geen invoerrechten te heffen.
Rusland zei afgelopen najaar al te vrezen voor een toestroom van goederen vanuit de Europese Unie die via Oekraïne ongehinderd Rusland in kunnen. President Vladimir Poetin oefende toen stevige druk uit op zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj en hij bood hem de nodige financiële steun als hij af zou zien van het associatieakkoord met de EU. Na het vertrek van Janoekovitsj besloot de Oekraïense regering alsnog het akkoord te sluiten.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten