dinsdag 24 juni 2014

Poetin wil af van volmacht voor Russische interventie

De Russische president Vladimir Poetin heeft de voorzitter van de Federatieraad (de Russische senaat) gevraagd de toestemming voor een eventuele militaire interventie in Oekraïne op te heffen. De maatregel moet de situatie in het buurland ontspannen.  Het 'hoger huis' van het Russische parlement gaf in maart aan Poetin een volmacht voor een interventie.

Officieel kon de president daardoor Russische troepen inzetten om bloedvergieten te vermijden. De Russische militaire doctrine laat de inzet van strijdkrachten in het buitenland toe als het om de bescherming van eigen burgers gaat.

Kort daarna werd de Krim in maart geannexeerd door Rusland. Dat gebeurde met de hulp van Russische troepen die zonder insignes opereerden, gaf Poetin later toe. Rusland blijft er wel bij dat Russische troepen in het oosten van Oekraïne actief zijn om de separatisten in de regio’s Donetsk en Luhansk te helpen.

Poetins vraag om nu van die volmacht af te willen, valt samen met de start van de trilaterale gesprekken met Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat trio moet op zoek naar een oplossing voor de politieke instabiliteit in de regio. De Russische militaire doctrine laat de inzet van strijdkrachten in het buitenland toe als het om de bescherming van eigen burgers gaat.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: