zondag 15 juni 2014

NAVO zegt bewijs te hebben van Russische tanks

Rechts bovenin staan de drie tanks gereed op diepladers, aldus de NAVO. Foto aanklikken voor vergroting.
De NAVO zegt over voldoende bewijs te beschikken dat er Russische tanks in het oosten van Oekraine zijn. Luchtfoto's laten zien hoe bij Rostov-aan-de-Don op 30 mei nog geen tanks zijn te zien, maar op luchtfoto's van zeven dagen later blijken er ineens acht zware tanks te staan en drie dagen daarna, afgelopen woensdag, waren dat er tien geworden. Drie tanks staan dan op diepladers, gereed om over de weg te worden vervoerd.

Donderdag komt de melding van de autoriteiten dat er drie tanks en meerdere pantserwagens de grens over zijn gereden bij Dovzjanski in de provincie Loehansk, in een gebied dat onder controle is bij de pro-Russische rebellen.

Later die dag komen er meldingen uit de (sociale) media uit Snizhne en later Makiivke, steden in de buurt van Donetsk, dat er drie tanks worden gesignaleerd. De tanks dragen geen tekens van het Oekraiense leger. 'Ze hebben geen enkel merkteken, hetgeen kenmerkend is voor de actie van Russische onderdelen die betrokken waren bij het destabiliseren van de situatie op de Krim', aldus de NAVO op haar website. 'Als de berichten juist zijn, dan betekent dat een ernstige verslechtering van de situatie in het oosten van Oekraine.'

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over de berichten over de drie tanks en hij riep Rusland opnieuw op om het leger definitief weg te halen van de grens met Oekraine, om de aanhoudende stroom wapens en militanten tegen te houden en er bij de separatisten op aan te dringen dat zij hun wapens moeten neerleggen.

Rasmussen wees daarbij op de afspraken die eerder in Geneve zijn gemaakt. De NAVO-topman wil dat beide landen gaan samenwerken om een einde te maken aan het geweld.

Bron: NAVO

Geen opmerkingen: