dinsdag 17 juni 2014

Ruim 60 procent wil naar EU, 47 procent in NAVO

Als er nu een referendum zou zijn over toetreding tot de Europese Unie, dan zou 61,5 procent van de bevolking daar voorstander van zijn. Dat blijkt uit een peiling van het Gorshenin Instituut waarvan de resultaten vanmiddag werden gepresenteerd. Een jaar geleden was dat nog 45 procent. Ook het aantal voorstanders van toetreding tot de NAVO blijkt gegroeid. Nu vindt 47,3 procent dat een goede zaak.

Dat er meer animo is voor de EU en de NAVO lijkt in belangrijke mate te maken te hebben met de Russische dreiging. Van de deelnemers aan de peiling blijkt 64,2 procent de mening toegedaan dat Rusland de separatisten in het oosten van het land niet alleen helpt, maar ze ook direct aanstuurt. 55,1 procent verwacht dat Rusland daarmee door blijft gaan en 76,7 procent ziet dat als een directe bedreiging van Oekraïne's toekomst.

De strijd tegen de rebellen in het oosten wordt door 78,4 procent gesteund, al is er wel sprake van uiteenlopende opvattingen hoe die strijd gewonnen kan worden: 42,1 procent meent dat dit niet zonder geweld kan, terwijl 47,2 procent verwacht dat het met praten gewonnen kan worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: