maandag 24 juni 2013

Premier: 'Voorstanders schaliegas mogen zich wel meer roeren'

Premier Mikola Azarov vindt dat de voorstanders van het winnen van schaliegas in Oekraïne zich wel wat meer mogen roeren. De tegenstanders laten juist veel van zich horen en inmiddels is onder de bevolking al een algemeen gevoel ontstaan van schaliegas alleen maar voordelen heeft, aldus de premier op zijn Facebook-pagina.

Hij reageert op een opmerking van ene Gennadi, voorstander van schaliegas. "Ik zou graag zien dat je iedereen in je omgeving wijst op de voordelen van schaliegas, zodat we als overheid de kans krijgen om deze voor ons land zo belangrijke projecten uit te voeren'', schrijft Azarov. Zijn supporter wijst er op dat Oekraïne nu nog volledig afhankelijk is van de import van aardgas en olie, terwijl dankzij het in grote mate voorhanden zijnde schaliegas het in 2030 mogelijk moet zijn dat het land zichzelf van gas voorziet.

Oekraïne heeft twee immense schaliegasvelden, tussen Donetsk en Charkiv en tussen Lviv en Ivano-Frankivsk. In het eerste veld wil Shell graag aan de slag, in het tweede Chevron. Er is veel verzet tegen de winning van schaliegas onder de bevolking. Enerzijds vanwege de risico's voor het milieu, anderzijds omdat verwacht wordt dat buitenlandse bedrijven en een selecte groep Oekraïners er van gaat profiteren en niet de hele bevolking.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: