dinsdag 18 juni 2013

Loekasjenko wil Oekraine bij Euraziatische Unie

President Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland heeft dinsdag tijdens zijn bezoek aan het Oekraïense parlement laten weten dat hij net als de leiders van Rusland en Kazachstan uit ziet naar het moment waarop Oekraïne lid wordt van de Euraziatische Unie.

Hij erkende wel dat het ''soms wat studie vereist'' om de beweegredenen van het buurland te begrijpen, bijvoorbeeld de rol die Oekraïne nu als waarnemer inneemt bij de Russische douane-unie. Loekasjenko sprak ook het verlangen uit dat er een nauwere samenwerking komt tussen zijn land en Oekraïne.

De toon was vriendelijk, al zit er nog wel wat oud zeer tussen beide landen. Wit-Rusland wil nog altijd de miljoenen terug die het Oekraïense bedrijfsleven schuldig is nadat het land begin jaren '90 vrijwel bankroet was. Loekasjenko kwam echter ook naar Kiev om nieuwe afzetmarkten voor het eigen bedrijfsleven te zoeken, met name op agrarisch gebied.

Mag Loekasjenko in het Westen een paria zijn omdat hij wordt gezien als de laatste dictator van Europa, in Oekraïne heeft de president van het buurland bij velen een aanzienlijk beter imago. Bijna de helft van de Oekraïners (49,5 procent) staat volgens een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Research & Branding positief tegenover de president van Wit-Rusland. 
 
Ruim 60 procent vindt dat beide landen een goede relatie hebben, een derde van de ondervraagden vindt dat Oekraïne en Wit-Rusland aan elkaar verwant zijn. De Oekraïners zien de Wit-Russen als hardwerkende, vaderlandslievende, gastvrije en eerlijke mensen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: