zondag 23 juni 2013

Kritiek UNHCR op asielbeleid Oekraïne

Oekraïne is geen veilig land voor vluchtelingen, vindt de UNHCR. Oldrich Andrisek, de regionale vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, verklaarde op de Wereld Vluchtelingendag dat de autoriteiten weinig oog hebben voor de noden van vluchtelingen. Veel Oekraïners vinden bovendien dat vluchtelingen alleen maar naar hun land komen, omdat ze verwachten dat het er beter is dan in het eigen land.

De autoriteiten in Oekraïne gaan er volgens Andrisek vooral van uit dat ze zoveel mogelijk vluchtelingen weer het land uit moeten krijgen in plaats van dat ze kijken hoe ze echte vluchtelingen kunnen helpen. Ze gaan zo wel voorbij aan internationale regels en verdragen die ze zelf hebben ondertekend, aldus Andrisek. Hij veronderstelt dat Oekraïne daarmee problemen krijgt als het probeert van de visumplicht voor de Europese Unie af te komen.

Er zouden 2.500 vluchtelingen in Oekraïne verblijven. Jaarlijks worden slechts 1.500 asielverzoeken ingediend, waarbij vervolgens negen van de tien verzoeken worden afgewezen. ''Velen zitten zonder officiële papieren, weinigen krijgen de kans om werk te zoeken. Velen voelen zich onveilig en hebben moeite om te overleven."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: