dinsdag 4 juni 2013

Onregelmatigheden bij lokale verkiezingen

In enkele tientallen gemeenten zijn zondag vervroegde verkiezingen gehouden. Daarbij werden wel onregelmatigheden geconstateerd, maar alleen in de plaats Vasilkiv (regio Kiev) waren die dusdanig ernstig dat de partij Oedar besloten heeft om bezwaar aan te tekenen tegen de uitslag. Partijleider Vitali Klitsjko gaf dat te kennen nadat hij zich in Vasilkiv persoonlijk op de hoogte had laten stellen van de gang van zaken.

De democratische 'waakhond' Opora constateerde dat er 269 stembiljetten waren uitgegeven die vervolgens niet in een stembus zijn beland. Aangezien burgemeesterskandidaat Volodimir Sabadasj van de Partij van de Regio's met 245 stemmen verschil won van Serhei Sabov van Oedar, gaat het om een belangrijke omissie. "Het is interessant om te zien hoe kalm de mensen daar op reageren die hier de leiding hebben. Een wonder!'', schreef Olga Aivazovska van Opora op haar Facebookpagina.

Er werden zes burgemeesters gekozen. Behalve die in Vasilkov waren dat de nieuwe eerste burgers van Alchevsk (Loehansk), Jalta (de Krim), Berehovo (Transkarpatie), Voznesensk (Mikolajiv) en Novodnistrovsk (Chernivtsi). Vijf van de zes nieuwe burgemeesters zijn lid van de Partij van de Regio's. De zesde is Zoltan Babiak van de Hongaarse Democraten in Oekraïne, die burgemeester werd in de plaats Berehovo.

In de plaats Novodnistrovsk was sprake van een nek-aan-nekrace tussen Volodimir Melnik van de Partij van de Regio's en oppositiekandidaat Rusland Pansisjin. De laatste zag met eigen ogen hoe de manager van een plaatselijke electriciteitscentrale stembiljetten aan zijn personeel uitreikte, waarop de naam van zijn opponent reeds was aangekruist. De te hulp geroepen politie arriveerde ruim nadat de manager was vertrokken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: