woensdag 19 juni 2013

Voetbalbond krijgt met moeite 16 clubs in eredivisie

Voetbalbond FFU heeft woensdag bekend gemaakt dat de Oekraïense eredivisie komend seizoen bestaat uit zestien clubs. Sebastopol promoveert als kampioen van de eerste divisie naar de eredivisie. De onderste twee van de eredivisie, Hoverla Uzhhorod en Zaporizja Metalurg, zouden normaliter degraderen, maar mogen toch gewoon weer op het hoogste niveau meedoen.

De nummer twee van de eerste divisie Alchevsk Stal zou ook mogen promoveren, maar koos er voor dat niet te doen. De nummers drie en vier, respectievelijk Oleksandria en Chernivtsi Boekovina, hebben zoveel geldzorgen dat ze het evenmin zagen zitten. Krivbas Krivi Rih eindigde als zevende in de eredivisie in de afgelopen competitie, maar de club staat nu op het randje van faillissement. Arsenal Kiev is er nog wel bij, nadat parlementslid Oleksandr Onisjenko de club kocht die diep in het rood was beland. Arsenal kreeg tot tweemaal toe een boete van 75.000 euro van de UEFA vanwege het niet nakomen van financiële verplichtingen.

Eind mei ontsnapte Dnipro Dniproptrovsk ternauwernood, toen de UEFA dreigde de club uit de Europese competitie te halen vanwege schulden. Dnipro mag nog nog wel op het hoogste niveau meedoen in de Oekraïense competitie. De FFU besloot afgelopen week dat de clubs in de eredivisie niet langer verplicht zijn om spaarrekening van tenminste 10 miljoen Amerikaanse dollar aan te houden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: