zaterdag 22 juni 2013

Regering wil gasverbruik in drie jaar halveren

Over drie jaar moet het gasverbruik met de helft zijn teruggebracht, onder meer door de stadsverwarming in de Oekraïense steden dit jaar en volgend jaar ingrijpend te verbeteren. Dat scheelt volgens vice-premier Oleksandr Vilkoel zo'n 4,2 miljard kubieke meter aardgas.

Ook moet volgens Vilkoel veel meer gebruik worden gemaakt van alternatieve energiebronnen. "We gaan onze centrales stoken met kolen, turf en afvalhout, afhankelijk van het aanbod in de betreffende regio. Daarom zetten we in het oosten vooral kolen in, biobrandstoffen vooral in het midden en westen van het land. Zonne-energie ligt in het zuiden het meest voor de hand", aldus de vice-premier.

Intussen heeft president Viktor Janoekovitsj afgelopen week nog maar weer eens benadrukt dat zijn regering er niet over piekert om tegemoet te komen aan de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de overheidssubsidie op aardgas voor de huishoudens af te schaffen.

Het IMF wil alleen maar over gaan tot een nieuwe miljardenlening aan Oekraïne als die subsidie wordt geschrapt. Janoekovitsj: ''Die eis is onacceptabel, want dat betekent een verdubbeling van de gasrekening voor alle huishoudens. Dat heeft enorme gevolgen die wij niet kunnen en willen accepteren."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: