donderdag 27 juni 2013

Voorliefde voor EU én douane-unie kalft af

De steun van de Oekraïense bevolking voor het associatieverdrag van de Europese Unie of de Russische douane-unie brokkelt af. Een half jaar geleden hielden de Stichting voor Democratische Initiatieven Ilko Koesjeriv en het Razoemkov Centrum een peiling waaruit bleek dat 43,8 procent toen koos voor de Europese Unie, tegen 35,7 procent voor de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Voor 18,2 procent maakt het niet uit of hun land naar West of Oost beweegt.

Nu liggen de cijfers toch wat lager. Voor het aansluiting zoeken bij de Europese Unie is volgens een donderdag bekend gemaakte peiling nog maar 42 procent, terwijl 31 procent onomwonden voor de douane-unie kiest. Van alle ondervraagden kiest 13,5 procent voor geen van beide opties.

Jongeren zijn in overgrote meerderheid voor aansluiting bij Europa, want slechts 19 procent van hen zoekt het in het oosten. Van de ouderen is 45 procent voor aansluiting van hun land bij de douane-unie en maar 30 procent wil naar de EU. Zoals ook uit vorige peilingen blijkt, is de steun voor aansluiting bij de EU het grootst in het westen (72 procent) en oosten van Oekraïne (49 procent). In het oosten en zuiden is juist meer steun voor het zoeken van aansluiting bij de douane-unie, respectievelijk 50 en 39,5 procent.

De politieke kleur speelt ook een rol: 71 procent van de Svoboda-stemmers kiest voor de EU tegen 69,5 procent van Oedar en 64 procent van de aanhangers van de Moederlandpartij. Van de communistische kiezers wil 79,5 procent naar de douane-unie en 57 procent van de kiezers op de regerende Partij van de Regio's.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: