dinsdag 4 juni 2013

EU 'uiterst verontrust' over uitstel verkiezingen Kiev

De vertegenwoordiging van de Europese Unie in Oekraïne heeft haar verontrusting uitgesproken over het uitstel van de lokale verkiezingen in Kiev. Het Constitutionele Hof oordeelde afgelopen week dat zowel de verkiezing van de burgemeester als die van de gemeenteraad pas in 2015 zijn. De hoofdstad zit al geruime tijd zonder gekozen burgemeester, terwijl het mandaat van de gemeenteraad op 1 juni afliep.

''Gezien de toenadering tussen Oekraïne en de EU hechten wij aan democratische principes en het recht op eerlijke verkiezingen'', liet woordvoerder David Stulik dinsdag weten aan het persbureau Interfax. De EU-vertegenwoordiging vindt dat er binnen afzienbare tijd verkiezingen moeten komen. "Daarom zijn we uiterst verontrust over het uitstel tot de laatste zondag van oktober 2015, aangezien er voor het laatst in 2008 lokale verkiezingen waren."

De oppositie in het Oekraïense parlement blijft zich sterk maken voor verkiezingen op korte termijn, terwijl de raadsleden van Oedar weigeren nog langer gemeenteraadsvergaderingen te bezoeken na het aflopen van hun kiezersmandaat. In de hoofdstad is maandag gedemonstreerd voor snel houden van verkiezingen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: