zondag 16 juni 2013

Timosjenko presidentskandidaat in 2015

Joelia Timosjenko is en blijft de leider van de Moederlandpartij. Op het partijcongres werd zij bovendien uitgeroepen tot de enige presidentskandidaat, terwijl Arseni Jatsenjoek nu voorzitter is van het partijbestuur. Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit en moet maar afwachten of ze voor 2015 gratie heeft gekregen.

Jatsenjoek is nu fractievoorzitter in het parlement namens de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie en wordt door velen binnen de partij gezien als degene die Timosjenko voorbij wil streven. Uit onvrede over de manier waarop Jatsenjoek zich manifesteert, stapten onlangs twee fractieleden op.

Het congres keurde ook nieuwe statuten goed, waarin is vastgelegd dat belangrijke beslissingen alleen genomen worden als Timosjenko het er mee eens is.

De Beweging voor Verandering is zaterdag opgegaan in de Moederlandpartij. Binnenkort wordt de partij van Arseni Jatsenjoek formeel opgeheven. Tijdens het congres werd een brief voorgelezen van Timosjenko waarin zij haar vertrouwen uitspreekt in Jatsenjoek.

Oud-minister Joeri Loetsenko, die net als Timosjenko wegens machtsmisbruik tot een jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld maar inmiddels gratie kreeg, sprak het congres van de Moederlandpartij toe. Hij riep de partij daarbij op om alles op alles te zetten om de oud-premier vrij te krijgen. "Voordat jullie over verkiezingen beginnen, dien je haar eerst uit de gevangenis te halen. Anders komt er niets van terecht.''

Hij voegde er aan toe dat niet van anderen verwacht moet worden dat die zich voor Timosjenko inzetten. "Verwacht geen wonder. Niet vanuit het Westen, evenmin vanuit het Oosten. Jullie moeten het zelf doen.'' 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: