dinsdag 25 juni 2013

'Partij van Regio's de beste optie voor Rusland'

Rusland heeft er alle belang bij dat de Partij van de Regio's in Oekraïne aan de macht blijft, merkte de communist Heorhi Krioesjkov dinsdag op tijdens een bijeenkomst waarop gesproken werd over de relatie tussen beide landen. ''Je kunt denken wat je wilt van de Partij van de Regio's, maar van alle kwaden is dit de minste'', zei Krioesjkov die een tijdlang voorzitter was van de Raad voor de Nationale Veiligheid.

Hij wees op de invloed die de partij van president Viktor Janoekovitsj heeft gehad op de onderhandelingen over het verlengen van de Russische vloot in Sebastopol (het Charkiv Akkoord), het afwijzen van het NAVO-lidmaatschap en de neutrale houding die Oekraïne doorgaans aan de dag legt.

Het was hierom dat de Communistische Partij achter de herbenoeming stond van premier Mikola Azarov, aldus Krioesjkov. ''Mensen als Jatsenjoek, Tiahnibok, Klitsjko en Porosjenko halen meteen een streep door het Charkiv Akkoord, en zij eisen dat de Zwarte Zeevloot van Rusland van de Krim vertrekt. We zullen onze neutraliteit verliezen, Russische bedrijven krijgen het moeilijk, er komt een verbod op het gebruik van de Russische taal en de Russische cultuur wordt verdreven'', schetste de communist zijn schrikbeeld.

Hij veronderstelt ook dat Oekraïne onder een andere leiding zich al snel aansluit bij de NAVO. ''We krijgen dan het Amerikaanse raketschild in Charkiv, en Patriotraketten langs de hele grens met Rusland.'' Krioesjkov waarschuwde ook ''voor mensen met een Ruslandfobie als Irina Farion".

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: