woensdag 19 juni 2013

Alleen Jatsenjoek bezoekt president Janoekovitsj

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij was de enige oppositieleider die woensdagmorgen bij president Viktor Janoekovitsj langs is geweest. Eerst gaf Vitali Klitsjko van Oedar te kennen dat hij niet zou gaan en later sloot ook Oleh Tiahnibok van Svoboda daar bij aan. Beiden vonden dat de president bij het parlement langs hoort te gaan voor zijn jaarlijkse redevoering en niet omgekeerd.

De drie oppositiepartijen hadden scherpe kritiek geuit dat Janoekovitsj niet de moeite had genomen naar het parlementsgebouw te gaan, maar zijn rede in gedrukte vorm had laten afleveren. De president besloot na de kritiek alle fractievoorzitters in zijn kantoor uit te nodigen voor een gesprek. Janoekovitsj betreurde de afwezigheid van Klitsjko en Tiahnibok. ''Samen kunnen we veel betekenen voor ons land. Maar ik veronderstel dat ze andere zaken omhanden hebben.''

Jatsenjoek overhandigde de president een brief van de drie oppositiepartijen waarin zij zeven eisen stellen. Zij willen dat Janoekovitsj er voor zorgt dat Oekraine toetreedt tot de Europese Unie, dat oud-premier Joelia Timosjenko vrij komt, de economische crisis wordt overwonnen, dat er een verbod komt op de verkoop van het gastransportsysteem, dat er wat wordt gedaan aan de corruptie in het land, dat er voortaan eerlijke verkiezingen zijn en dat alles in het werk wordt gesteld om de Oekraïense taal, cultuur en nationale waardigheid veilig te stellen.

Jatsenjoek liet verslaggevers weten dat hij deze brief aan president Janoekovitsj heeft overhandigd ''om aan te geven dat we niet bang voor hem zijn''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: