maandag 3 juni 2013

Hogere bieraccijns dringt consumptie terug

De bierconsumptie in Oekraïne zou weleens met 10 procent kunnen dalen als het plan doorgaat om de accijns te verdrievoudigen van 0,87 naar 2,43 hrivna per liter. Dat betekent een forse prijsverhoging die boven de 3 hrivna per fles uit kan komen. Er ligt een wetsvoorstel om bier gelijk te stellen met sterke drank. Afgelopen november werd al een bescheiden accijnsverhoging toegepast, van 0,81 naar 0,87 hrivna per liter.

De bierfabrikanten hebben dan een vergunning nodig, ze moeten zich laten registreren bij het ministerie van Inkomsten en Belastingen en er komt een accijnslabel op de bierflesjes, net als bij sterke drank het geval is. Er zijn ook plannen om de bierverkoop aan banden te leggen en strengere regels te hanteren voor alcoholreclame.

De hogere bieraccijns kan de overheid 376 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren. Maar dat kan anders worden als de voorspelling van de bierproducenten doorgaat en de consumptie met een tiende daalt. Afgelopen jaar werd al 1,5 procent minder bier verkocht, maar dat is nog altijd 3 miljard liter.

De daling van de bierconsumptie (en die van wijn)is mindere positief dan het op het eerste gezicht lijkt, want de consumptie van wodka is gegroeid. Dat komt volgens de wodkaproducenten doordat enerzijds de illegale stook wordt teruggedrongen, maar anderzijds door de slechtere economische situatie van veel Oekraïners. Als ze dronken willen worden, dan is wodka goedkoper dan bier en wijn. Met als gevolg dat de wodkaconsumptie afgelopen jaar met 15,1 procent groeide naar ruim 1,5 miljard liter.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: