zaterdag 1 juni 2013

Svoboda-leider: 'Jullie zijn zelf fascisten!'

De regering-Janoekovitsj bestaat uit 'doodgewone fascisten'. Dat zei partijleider Oleh Tiahnibok van de nationalistische Svoboda die zelf door het regeringskamp bij herhaling als racistisch en fascistisch wordt bestempeld. "Ze zijn tegen het volk'', zei Tiahnibok tijdens een manifestatie in het kader van het landelijke anti-regeringsprotest 'Sta op, Oekraïne!', verwijzend naar de levensverwachting die in Donetsk en omgeving 67 jaar is en 72 in Lviv, Ternopol en Ivano-Frankivsk.

Tiahnibok, maar ook de fractievoorzitter van de Moederlandpartij in het parlement Arseni Jatsenjoek en andere parlementsleden van de oppositie spraken de deelnemers aan de manifestatie toe vanaf het dak van een busje. Jatsenjoek eiste weer het vertrek van president Viktor Janoekovitsj. Aan de manifestatie deden volgens de politie 900 mensen mee, de organisatoren spraken van 4.000.

De manifestatie verliep zonder problemen. De politie had het terrein afgesloten en hield ook de omgeving in de gaten, beducht op ongeregeldheden. Het enige incident betrof het volkslied. Nadat Jatsenjoek had voorgesteld om dat samen te zingen, klonk niet het volkslied maar een lied uit het Sovjet-tijdperk. Razendsnel werd de muziekapparatuur uitgezet, waarna even later alsnog het volkslied klonk.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: