zondag 23 juni 2013

Onderwijsminister wil wederzijdse erkenning 'Volyn'

Onderwijsminister Dmitro Tabachnik vindt dat zowel Oekraïne als Polen de daden van organisaties van beide zijden in het oorlogsjaar 1942 moeten veroordelen. ''Regeringsleiders en lokale bestuurders uit Oekraïne zouden de graven van Poolse slachtoffers moeten bezoeken, die uit Polen de graven van de Oekraïense slachtoffers. En ze zouden in gesprek moeten gaan over deze wederzijdse tragedie'', aldus Tabachnik.

Hij vindt dat van Oekraïense zijde moet worden erkend dat het Oekraïense verzetsleger UPA verantwoordelijk is voor de dood van 100.000 Polen in de regio Volyn. Omgekeerd moet Polen erkennen dat Poolse paramilitaire groeperingen zich ongehoord gewelddadig hebben gedragen ten opzichte van de bevolking in het westen van Oekraïne.

''Wellicht moet er weer een gezamenlijke verklaring komen'', zei Tabachnik vrijdagavond in het tv-programma Shuster Live, daarbij verwijzend naar de verklaring die de regeringen van beide landen al in 2003 onderschreven bij de herdenking dat de gewelddadige gebeurtenissen in Volyn zestig jaar eerder plaats hadden. In de Sovjettijd was het verboden om het er over te hebben, vandaar dat de lezingen van Oekraïense en Poolse zijde over wat er precies gebeurde uiteen lopen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: