woensdag 26 juni 2013

Communisten willen staalfabriek nationaliseren

De Communistische Partij heeft een wetsontwerp voorgelegd aan het parlement, waarin voorgesteld wordt ArcelorMittals (MT) staalfabriek in Kryviy Rih weer te nationaliseren. Dit betreft de nieuwste poging om de in 2005 verrichte overname van de fabriek door ArcelorMittal terug te draaien. ArcelorMittal kocht de grootste faciliteit van Oekraïne voor 4,8 miljard Amerikaanse dollar, nadat de regering de eerdere verkoop aan twee Oekraïense tycoons terugdraaide.

Eerder deze maand heeft een rechtbank in Kiev de zaak tegen de annulering van de oorspronkelijke verkoop aan zakenmannen Rinat Achmetov en Viktor Pinsjoek opnieuw leven ingeblazen. Pinchuk en Akhmetov zeggen dat ze hebben niets te maken met de opkomst van de zaak. De hoorzitting werd op 18 juni door een rechter uitgesteld.

In uitspraken die gepubliceerd zijn op de website van de Communistische Partij, stelt Serhei Balandin, een co-auteur van het wetsvoorstel, dat er "objectieve en gewichtige redenen" voor nationalisatie zijn, waaronder het niet vervullen van sociale verplichtingen door de huidige eigenaar die aangegaan zijn tijdens de privatisering.

Volodimir Tkasjenko, het hoofd van het kantoor in Kiev van ArcelorMittals Kryvyi Rih fabriek, zei op 18 juni dat uit een in mei verrichte inspectie door de State Property Fund blijkt dat er zich geen schendingen van de sociale of andere verplichtingen hebben voorgedaan. Hij zei dat het bedrijf dit jaar een dramatische toename van het aantal door de regering verrichte inspecties heeft gezien.
Een woordvoerster van ArcelorMittal in Oekraïne wilde dinsdag geen reactie afgeven.
Het is vooralsnog onduidelijk wanneer er over het ontwerpvoorstel zal worden gedebatteerd.

Bron: Beurs.nl

Geen opmerkingen: