zondag 1 juli 2012

Hoge Raad: geen zaak 'vervalsing stemprocedure'

De Hoge Raad voor Administratieve Zaken weigert een aanklacht in behandeling te nemen die de parlementsleden Stepan Koerpil en Joeri Odarsjenko van de Moederlandpartij hebben ingediend tegen het wetsvoorstel om het Russisch tot tweede nationale taal van Oekraïne te maken. De beide parlementariërs van de grootste oppositiepartij vinden dat de eerste stemming over het wetsvoorstel onwettig is.

Er zouden zestig stemmen méér voor het voorstel zijn uitgebracht door wat wel 'pianostemmen' wordt genoemd: parlementsleden rennen dan van het ene stemkastje naar het andere om voor niet aanwezige collega's een stem uit te brengen. Dat is volgens de Grondwet verboden, maar het gebeurt toch met regelmaat.

De Moederlandpartij heeft afstand genomen van deze praktijk; parlementsleden van deze partij mogen dit niet meer doen op straffe van uitsluiting. Ook vindt de partij van Joelia Timosjenko dat er een (gevangenis)straf op het 'pianostemmen' moet komen.

Het dagblad Segodnia bericht over de afwijzing van de aanklacht door de Hoge Raad, maar het is nog onduidelijk op welke grond dit gebeurd zou zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: