De Europese Unie weet niet wat het aan moet met Oekraïne, constateert Pavlo Klimkin, de voormalige Oekraïense ambassadeur in Duitsland. "Dat was enkele jaren geleden het geval, dat is nu het geval, en het zal ook nog wel een hele tijd duren voordat de EU er uit is", aldus Klimkin. Uiteindelijk moet het vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU voor een doorbraak zorgen.
Dat wordt nu nog niet zo gezien. "Maar het is een bijzonder akkoord, waarin verstrekkende afspraken zijn vastgelegd. Ik heb nu de indruk dat geen van beide partijen zich al realiseert wat het vrijhandelsakkoord precies inhoudt."
Het akkoord voorziet in het open stellen van de EU-landen voor Oekraïense producten, zonder beperkingen door invoerrechten of quota. Maar ook andersom moet Oekraïne producten uit de EU zonder voorwaarden toelaten. Wel moet Oekraïne de kwaliteitseisen opschroeven en soms, zoals bij de champagnes en cognacs uit het zuiden van het land, over gaan tot een naamswijziging om de rechten van Europese producenten niet te schenden.
Over de tekst van het vrijhandelsakkoord is inmiddels overeenstemming, maar niet over het moment van uitvoering. Dat moment laat op zich wachten omdat veel Europese landen moeite hebben met de manier waarop in Oekraïne om wordt gegaan met oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko die tot jarenlange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Maar ook omdat de EU-landen momenteel door de financiële crisis wel wat anders hebben om zich druk om te maken.
Datzelfde geldt met betrekking tot het afschaffen van de visumplicht. Het blijft bij beloften, al is er recentelijk wel wat in beweging gekomen. Geen afschaffing op korte termijn, mogelijk wel het versoepelen van de regels voor het verstrekken van visa aan bepaalde bevolkingsgroepen.
Bron: ForUm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten