zaterdag 21 juli 2012

OM zwakt aanklacht tegen Loetsenko af

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen oud-minister Joeri Loetsenko voor zijn vermeende betrokkenheid bij de vergiftiging van Viktor Joestsjenko gewijzigd van machtsmisbruik in veronachtzaamheid. Loetsenko zou geen kwade bedoelingen hebben gehad toen hij instemde met uitbreiding van het strafrechtelijk onderzoek naar Valentin Davidenko, de chauffeur van de tweede man van de staatsveiligheidsdienst SBU, Volodimir Satsioek.

De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken wist namelijk niet dat plaatsvervangend minister Petro Koliada eerder had besloten dat er geen onderzoek naar de chauffeur kwam. Hij wist dus ook niet dat hij de rechten van de chauffeur schond door het onderzoek goed te keuren.

Het is nog altijd niet duidelijk door wie toenmalig presidentskandidaat Joestsjenko in 2004 werd vergiftigd. De beschuldigende vinger wordt gewezen naar de SBU, maar echte bewijzen zijn er tot dusverre niet.

Het proces tegen Loetsenko werd afgelopen week opgeschort tot woensdag 25 juli nadat bekend was geworden dat de aanklacht tegen hem wordt gewijzigd. Loetsenko's commentaar: "Ze proberen hun eigen betrokkenheid bij deze kwestie te verdoezelen."

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde begin deze maand dat de arrestatie van Loetsenko in december 2010 onrechtmatig was. Oekraïne werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 15.000 euro aan Loetsenko die al ruim anderhalf jaar in de cel zit.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: