zaterdag 14 juli 2012

Te laat komen Poetin 'diplomatieke belediging'

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj tot diens grote ergernis urenlang laten wachten omdat hij er de voorkeur aan gaf om een groep Russische fietsers van de Nachtwolven te ontmoeten in Sevastopol. Bovendien nam Poetin niet de moeite zich te verontschuldigen voor z'n late aankomst op Jalta. Toen Janoekovitsj er een opmerking over maakte, kreeg hij een sneer terug dat hij ook maar langs de fietsers moest gaan. "Ze wachten ook op u."

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Volodimir Ohrizko noemt het ''een diplomatieke belediging'', terwijl minister Viktor Baloha van Noodsituaties constateerde dat Poetin ''de acceptabele termijn om te laat te komen heeft overschreden'' en dat hij daarmee geen respect toonde voor Oekraïne.

Bob Dudley, de hoogste baas van oliemaatschappij BP, zijn collega Christophe de Margerie van Total en andere kopstukken uit de energiesector van onder meer EON en GDF Suez moesten onlangs ook al vier uur op de Russische president wachten tijdens een internationale conferentie in St. Petersburg.

"Poetin is vaak te laat, maar in dit geval lijkt het er op dat hij het opzettelijk deed. Dit maakt deel uit van de diplomatieke handelwijze", constateert Gleb Pavlovski, voormalige adviseur van het Kremlin.

De Russische president prees de contacten tussen beide landen, maar gaf wat betreft de gasprijs voor Oekraïne geen duimbreed toe. Ook hamerde hij er weer op dat Oekraïne deel moet gaan uitmaken van de Russische douane-unie. Daar heeft de Oekraïense regering niet zo veel zin in, omdat het het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie op het spel zet.

Bronnen: Bloomberg, Kyiv Post

Geen opmerkingen: